czwartek, 21 marca 2013
Cykoria
Cykoria w sosie pomarańczowo-śmietanowym
Cykorię jada się na surowo, duszoną lub smażoną.
Podobnie jak Endywia ma lekko gorzkawy smak
Przedstawiam przepis na cykorię smażoną z pomarańczami przyprawioną gałką muszkatałową.
Składniki:
Dla 4 osób
800 g cykorii
1 cebula
1 pomarańcza
2 łyżki masła
150 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
sól , pieprz
pół łyżeczki gałki muszkatałowej (najlepiej świeżo utartej)
1 łyżeczka cukru
200 ml śmietany 18%
natka pietruszki
Wykonanie:
Cykorię należy oczyścić i przekroić wzdłuż na połowę.Cebulę obrać i drobno posiekać.Pomarańczę umyć,skórkę zetrzeć a sok wycisnąć.
W rondlu rozgrzać masło i ok 10 minut smażyć cykorię ma średnim ogniu.Dodać cebulę jeszcze krótko smażyć.
Cykorię w rondlu podlać sokiem pomarańczowym i bulionem ok. 5 minut dusić (powinna być jędrna) pod przykryciem.Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatałową, cukrem i skórką pomarańczową.Dodać śmietanę.Sos nieco wygotować.Natkę umyć listki drobno posiekać.Posypać cykorię natką i resztą skórki pomarańczowej.
Podawać ciepłe z ziemniakami
Sosu nie redukować zbyt moco - idealny do ziemniaków!
Smacznego :)
Żródło: Sarah Brown "Kuchnia wegetariańska" , R.Hess , C.Schinharl , M.Szwillus "Specjały z całego świata"
Foto: R.K.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz