Nie przesadzę jeśli napiszę ,że soczewica dla wegetarian jest jak kebab dla ludzi uwielbiających mięsne przysmaki!
Przepisów bazujących na soczewicy istnieje niezliczona ilość! curry z soczewicy , lasagne z soczewicą , indyjskie khichhari z ryżem , pyszne tarty z soczewicą , PASZTET z czerwonej soczewicy i wiele innych...
Soczewica (z grupy roślin strączkowych) jest jedną z najstarszych roślin uprawnych - znaną i uprawianą od czasów prehistorycznych (uprawiana także w Polsce) Ceniona na walory smakowe i wartości odżywcze, do najbardziej popularnych należą soczewica zielona ,brązowa i czerwona (połówki)
Mówi się ,że "Danie z samej tylko soczewicy może być jedynym posiłkiem w ciągu całego dnia i pod jego koniec nie poczujemy głodu".
| Składniki pokarmowe | Witaminy | Składniki mineralne | |||
|---|---|---|---|---|---|
| woda | 11,2 g | witamina A | 25 mg | magnez | 100 mg |
| energia | 330 kcal | witamina B1 | 0,5 mg | fosfor | 450 mg |
| błonnik | 10,7 g | witamina B2 | 0,2 mg | żelazo | 9 mg |
| białko | 28 g | witamina B6 | 0,5 mg | sód | 10 mg |
| tłuszcze | 1,2 g | witamina C | 6,2 mg | wapń | 50 mg |
| węglowodany | 57 g | witamina PP | 2,6 mg | potas | 900 mg |
Zupa z soczewicy
(Dahl)
Składniki:
dla 4 osób
200g zielonej soczewicy
200g suchego ryżu Basmati (zastępczo inny ryż bez okrywy)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
4 - 5 łyżek oleju roślinnego
1/4 (lub w/g uznania) łyżeczki sproszkowanego chili , pasty z chili
1 łyżeczka cuminu
1 łyżeczka proszku curry
1 łyżeczka zmielonej kolendry
sól , pieprz
natka pietruszki lub kolendry
2,5 L gorącej wody
500 ml naturalnego jogurtu
Wykonanie:
Soczewicę przesypujemy do sita i płuczemy pod bieżącą zimną wodą przez ok. 15 sekund - odkładamy do osuszenia ok. 10 minut .W tym czasie kroimy na drobną kostkę cebulę i czosnek ,oraz odmieżamy potrzebne przyprawy (mielimy ziarna kolendry )
W średniej wielkości garnku rozgrzewamy olej roślinny i wkładamy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy cebula zeszkli się dodajemy pokrojony drobno czosnek smażymy 1 minutę i dodajemy przyprawy cumin, curry , zmieloną kolendrę ,chili mieszamy i przesmażamy chwilę ,dodajemy soczewicę i smażymy 3 minuty.Zalewamy do garnka z soczewicą i przyprawami 2,5 L gorącej wody zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek pokrywką.Gotujemy przez 15 minut uważając aby ziarna się nie rozgotowały - sprawdzamy miękkość rozgniatając na łyżeczce (po nabraniu wprawy w gotowaniu soczewicy będziemy oceniać ("na oko") Należy pamiętać ,że soczewica podczas gotowania zwiększa dwukrotnie swoją objętość!
Ryż opłukujemy pod bieżącą wodą ,przesypujemy do garnka i zalewamy - wody na dwa palce nad ryżem, wsypujemy szczyptę soli i gotujemy kontrolując ubywanie wody (dolewamy małymi porcjami w razie potrzeby) pilnujemy aby nie rozgotować.
Przygotowujemy naczynie ,do którego przekładamy z garnka za pomocą łyżki cedzakowej połowę ziaren ugotowanej soczewicy.Pozostawioną w garnku soczewicę wraz z odcedzonym płynem rozdrabniamy blenderem na krem.Do powstałego po blenderowaniu kremu dodajemy ostrożnie całe ziarna soczewicy oddzielone wcześniej i zagotowujemy na małym ogniu przez 2 minuty próbujemy - doprawiamy solą i pieprzem.
Zupa powinna być b.gęsta i aromatyczna
Podajemy gorącą: z ryżem (foto) ,posypujemy natką dodajemy naturalny jogurt (najlepiej jogurtu dobierać po trochu łyżką z innego naczynia)
Smacznego!
Żródło: Zapiski autora (przepis po modyfikacjach)
Foto: R.K.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz