środa, 20 marca 2013

Zupa (Dahl) z soczewicy zielonej

Soczewica

Nie przesadzę jeśli napiszę ,że soczewica dla wegetarian jest jak  kebab dla ludzi uwielbiających mięsne przysmaki!

Przepisów bazujących na soczewicy istnieje niezliczona ilość! curry z soczewicy , lasagne z soczewicą , indyjskie khichhari z ryżem , pyszne tarty z soczewicą , PASZTET z czerwonej soczewicy i wiele innych...

Soczewica (z grupy roślin strączkowych) jest jedną z najstarszych roślin uprawnych - znaną i uprawianą od czasów prehistorycznych (uprawiana także w Polsce) Ceniona na walory smakowe i wartości odżywcze, do najbardziej popularnych należą soczewica zielona ,brązowa i czerwona (połówki)

Mówi się ,że "Danie z samej  tylko soczewicy może być jedynym posiłkiem w ciągu całego dnia i pod jego koniec nie poczujemy głodu".


Soczewica jadalna
Wartości odżywcze na 100 g produktu
Składniki pokarmoweWitaminySkładniki mineralne
woda11,2 gwitamina A25 mgmagnez100 mg
energia330 kcalwitamina B10,5 mgfosfor450 mg
błonnik10,7 gwitamina B20,2 mgżelazo9 mg
białko28 gwitamina B60,5 mgsód10 mg
tłuszcze1,2 gwitamina C6,2 mgwapń50 mg
węglowodany57 gwitamina PP2,6 mgpotas900 mg


Zupa z soczewicy
(Dahl)

Składniki:

dla 4 osób

200g zielonej soczewicy
200g suchego ryżu Basmati (zastępczo inny ryż bez okrywy)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
4 - 5 łyżek oleju roślinnego
1/4 (lub w/g uznania) łyżeczki sproszkowanego chili , pasty z chili
1 łyżeczka cuminu
1 łyżeczka proszku curry
1 łyżeczka zmielonej kolendry
 sól , pieprz
natka pietruszki lub kolendry
2,5 L gorącej wody
500 ml naturalnego jogurtu

Wykonanie:

Soczewicę przesypujemy do sita i płuczemy pod bieżącą zimną wodą przez ok. 15 sekund - odkładamy do osuszenia ok. 10 minut .W tym czasie kroimy na drobną kostkę cebulę i czosnek ,oraz odmieżamy potrzebne przyprawy (mielimy ziarna kolendry )

W średniej wielkości garnku rozgrzewamy olej roślinny i wkładamy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy cebula zeszkli się dodajemy pokrojony drobno czosnek smażymy  1 minutę i dodajemy przyprawy cumin, curry , zmieloną kolendrę ,chili  mieszamy i przesmażamy chwilę ,dodajemy soczewicę i smażymy 3 minuty.Zalewamy do garnka z soczewicą i przyprawami 2,5 L gorącej wody zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek pokrywką.Gotujemy przez 15 minut uważając aby ziarna się nie rozgotowały - sprawdzamy miękkość rozgniatając na łyżeczce (po nabraniu wprawy w gotowaniu soczewicy będziemy oceniać ("na oko") Należy pamiętać ,że soczewica podczas gotowania zwiększa dwukrotnie swoją objętość!

Ryż opłukujemy pod bieżącą wodą ,przesypujemy do garnka i zalewamy - wody na dwa palce nad ryżem, wsypujemy szczyptę soli i gotujemy kontrolując ubywanie wody (dolewamy małymi porcjami w razie potrzeby) pilnujemy aby nie rozgotować.

Przygotowujemy naczynie ,do którego przekładamy z garnka za pomocą łyżki cedzakowej  połowę ziaren ugotowanej  soczewicy.Pozostawioną w garnku soczewicę wraz z odcedzonym płynem rozdrabniamy blenderem na krem.Do powstałego po blenderowaniu kremu dodajemy ostrożnie całe ziarna soczewicy oddzielone wcześniej i zagotowujemy na małym ogniu przez 2 minuty próbujemy - doprawiamy solą i pieprzem.
Zupa powinna być b.gęsta i aromatyczna

Podajemy gorącą:  z ryżem (foto) ,posypujemy natką dodajemy naturalny jogurt (najlepiej jogurtu dobierać po trochu łyżką z innego naczynia)

Smacznego!






Żródło: Zapiski autora (przepis po modyfikacjach)
Foto: R.K.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz