poniedziałek, 25 marca 2013
Wielkanoc - moje propozycje kulinarne (Chleb z orzechami i daktylami
Czasy się zmieniają, a wraz z nimi nasze podejście do tradycji świątecznej, kulturowej czy kulinarnej...
I tak jak w tradycji świątecznej niezmienne są - bo wyznaczone kalendarzem, lub następującymi po sobie porami roku obrzędy kościelne, chłopskie tak w kulinariach około świątecznych zauważa się bardzo duże zmiany.
Przy okazji zbliżających się świąt Wielkanocnych otrzymamy za sprawą środków masowego przekazu setki propozycji i porównań dotyczących dań na świąteczny stół. W czym lepsza doskonała "Zupa z tartym chrzanem" pomysłu Andrzeja Polana od "Żuru" Tomasza Jakubiaka? a może "Mazurek" ? od pysznej "Paschy" z tłustego twarogu. itd.
W natłoku informacji i nieco zdezorientowani, postanawiamy nie kierować się przekazem z tv/internetu/gazet decydujemy samodzielnie i szukamy w starych książkach (nie tylko polskich) szukając inspiracji, wypytujemy u rodziny - tak oto powstają nasze (autorskie) receptury na świąteczne dania.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
W ciągu najbliższych kilku dni będę zamieszczać na blogu przepisy dalekie od polskiej tradycji świąt wielkanocnych.Mam zamiar zaczerpnąć z kuchni tunezyjskiej, żydowskiej, włoskiej i polskiej.
Chleb z orzechami i daktylami - przedstawiam!
Składniki:
140 g mąki (pszenna razowa lub graham)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego imbiru
225 g suszonych daktyli bez pestek
1 łyżeczka sody oczyszczonej
150 ml wrzącej wody
1 jajko
1 łyżka masła lub margaryny (miękkie)
115 g orzechów włoskich, pekan lub migdałów
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do temp. 160 stopni, przygotować formę do pieczenia (ja używałem silikonowej o wymiarach 25/12 cm) w przypadku używania metalowej formy pamiętamy o wyłożeniu papierem do pieczenia lub natłuszczeniu.
Daktyle kroimy nożem na mniejsze kawałki i wrzucamy do dużej miski, dodajemy sodę oczyszczoną.Zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut.
Mąkę w osobnym naczyniu łączymy z solą, imbirem.Dodajemy masło, jajko i dokładnie mieszamy.Mieszaninę przekładamy do miski z daktylami i wsypujemy orzechy.Mieszamy dokładnie ,aż połączą się wszystkie składniki.
Wylewamy masę do foremki i wygładzamy wierzch, ostukujemy formę aby pozbyć się niepotrzebnych bąbli powietrza.
Pieczemy ok. 40-50 minut aż wypiek osiągnie ładny brązowy kolor i zacznie odchodzić od ścian formy.
Po wypieczeniu chleb przekładamy na drucianą podstawkę do ostygnięcia.Należy go przechowywać w papierze aby nie wysychał.
Najlepiej smakuje z kozim serem lub twarogiem śmietankowym.Podajemy z owocową herbatą bądż wermutem
Smacznego :)
Żródło: Elizabeth Wolf-Cohen "Kuchnia żydowska"
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz