niedziela, 24 marca 2013
Z cyklu - Cały świat na jednym stole
Rosja i kraje bałkańskie
Kuchnia w Rosji, podobnie jak dusza rosyjska, została ukształtowana przez dwa czynniki: długie i chłodne zimy oraz tradycje.Rosjan cechuje też towarzyskość, wesołość i gościnność.W jadłospisie królują ryby, mięso i zupy.Światową sławę zyskały ich cztery potrawy: bitki ,boeuf Stroganow, barszcz i bliny z kawiorem.
Ze względu na klimat kontynentalny lata rosyjskie są krótkie, więc sporządza się wiele przetworów i marynat na następujące po nich długie miesiące zimowe.Typowe dla tej kuchni są buraki ćwikłowe, ogórki kwaszone i marynowane grzyby.
Kraje bałkańskie słyną głównie z solidnych potraw chłopskich.I tak do specjalności rumuńskich zaliczają się gołąbki z kapusty, a w Serbii i Czarnogórze jada się cevapcici i raznjici, czyli klopsiki i szaszłyki mięsne pieczone najczęściej na grillu.
Węgry kojarzą się większości z nas gulaszem, który w tym kraju jest jednak określeniem zupy z mięsa i ziemniaków, natomiast "nasz gulasz" nazywa się tam porkolt.Typową przyprawą jest papryka - czerwony pobudzający do życia proszek, który na Węgrzech oferowany jest co najmniej w sześciu odmianach smakowych - od bardzo łagodnej do niezwykle ostrej.
Węgrzy mają też słabość do słodyczy co jest wynikiem wpływu kuchni wiedeńskiej w okresie monarchii austro-węgierskiej.Naleśniki strudel owocowy i kluseczki przyrządzane są tam z dużą dozą fantazji.
Część następna dotyczyć będzie kuchni Europy Środkowej.
Źródło: R.Hess , C.Schinharl , M.Szwillus "Specjały z całego świata"
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz