piątek, 22 marca 2013

Na śniadanie


Naleśniki i

Konfitura - ale nie byle jaka!

Przepis na tę doskonałą konfiturę zaczerpnięty  ze strony "Moje wypieki" - ze względu na czasochłonną procedurę warzenia dżemów , konfitur należy przygotować ją nieco wcześniej ,a naleśniki to już wiadomo!


Składniki na konfiturę:

4-5 słoików 300ml

5 pomarańczy (bezpestkowych najlepiej)
1 cytryna
6 szklanek cukru
8 szklanek wody

Wykonanie:

       Pomarańcze i cytrynę dokładnie wyszorować szczoteczką, sparzyć.
Owoce dokładnie obrać ze skórki, a skórkę odłożyć.
Owoce kroimy na ćwierć plasterki i wkładamy do dużego garnka o grubym dnie
       Skórki pomarańczy i cytryny obrać z białej gorzkiej części pokroić na drobne paski i włożyć do garnka

      Owoce i skórki zalać 8 szklankami gorącej wody doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika.Dodać cukier i wymieszać do rozpuszczenia.Garnek pozostawić na noc w temperaturze pokojowej.

      Następnego dnia gotować na minimalnym ogniu przez ok 3,5 - 4 godziny mieszając od czasu do czasu.
Jeśli uważamy ,że konfitura wyszła zbyt rzadka wystarczy odstawić ją do kolejnego dnia i ponownie pogotować 1-1,5 godziny.

      Można wmieszać do konfitury likier pomarańczowy Cointreau ok 70ml i przegotować 3 minuty (przed nakładaniem do słoików)

Składniki na naleśniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej (lub graham)
2 jajka
2 szklanki mleka
szczypta soli , pół łyżeczki cukru
aromat/olejek pomarańczowy
olej roślinny do wypiekania (opcja)

Wykonanie:

      Łączymy wszystkie składniki w misce lub pojemniku robota kuchennego.Powstałą mieszaninę odstawiamy na ok 10 minut. (aby uzyskać żądaną gęstość możemy ostrożnie dodać mleko)
      Wypiekamy z obu stron po kilka minut na rozgrzanej patelni na małej ilości oleju roślinnego.

Podajemy ciepłe z kawą zbożową i odrobiną mleka



Smacznego :)


Żródło: strona "Moje wypieki"( konfitura) , zapiski autora (naleśniki)
Foto: R.K.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz