piątek, 22 marca 2013
Na śniadanie
Naleśniki i
Konfitura - ale nie byle jaka!
Przepis na tę doskonałą konfiturę zaczerpnięty ze strony "Moje wypieki" - ze względu na czasochłonną procedurę warzenia dżemów , konfitur należy przygotować ją nieco wcześniej ,a naleśniki to już wiadomo!
Składniki na konfiturę:
4-5 słoików 300ml
5 pomarańczy (bezpestkowych najlepiej)
1 cytryna
6 szklanek cukru
8 szklanek wody
Wykonanie:
Pomarańcze i cytrynę dokładnie wyszorować szczoteczką, sparzyć.
Owoce dokładnie obrać ze skórki, a skórkę odłożyć.
Owoce kroimy na ćwierć plasterki i wkładamy do dużego garnka o grubym dnie
Skórki pomarańczy i cytryny obrać z białej gorzkiej części pokroić na drobne paski i włożyć do garnka
Owoce i skórki zalać 8 szklankami gorącej wody doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika.Dodać cukier i wymieszać do rozpuszczenia.Garnek pozostawić na noc w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia gotować na minimalnym ogniu przez ok 3,5 - 4 godziny mieszając od czasu do czasu.
Jeśli uważamy ,że konfitura wyszła zbyt rzadka wystarczy odstawić ją do kolejnego dnia i ponownie pogotować 1-1,5 godziny.
Można wmieszać do konfitury likier pomarańczowy Cointreau ok 70ml i przegotować 3 minuty (przed nakładaniem do słoików)
Składniki na naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej (lub graham)
2 jajka
2 szklanki mleka
szczypta soli , pół łyżeczki cukru
aromat/olejek pomarańczowy
olej roślinny do wypiekania (opcja)
Wykonanie:
Łączymy wszystkie składniki w misce lub pojemniku robota kuchennego.Powstałą mieszaninę odstawiamy na ok 10 minut. (aby uzyskać żądaną gęstość możemy ostrożnie dodać mleko)
Wypiekamy z obu stron po kilka minut na rozgrzanej patelni na małej ilości oleju roślinnego.
Podajemy ciepłe z kawą zbożową i odrobiną mleka
Smacznego :)
Żródło: strona "Moje wypieki"( konfitura) , zapiski autora (naleśniki)
Foto: R.K.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz