środa, 20 marca 2013
Pizza ! (Najlepsza domowa)
Pizza (domowa)
Każdy lubi pizze jednak mało kto przygotowuje ją samodzielnie w domu.
Proste składniki na ciasto, oczywiste składniki na sos i to co mamy akurat w lodówce dajemy na wierzch! :)
Sekretem jest ciasto!
Składniki:
na pizze dla 3-4 osób
Proszę dodawać do naczynia składniki w kolejności ściśle jak poniżej
1 łyżka oliwy z oliwek
240 ml wody
1,5 łyżeczki soli
480 g mąki pszennej + do posypywania (o niskim przemiale np.450)
1 łyżeczka drożdży suszonych lub 9g drożdży świeżych
Można użyć mąki razowej lub graham o znacznie wyższym przemiale np. 1850 , 2000, ale z doświadczenia wiem ,że takie ciasto słabiej wyrasta podczas wypiekania.Dobrym rozwiązaniem jest połączenie mąki pszennej 450 z mąką pszenną razową 2000 w proporcjach 50/50.Dietetycy piszą ,że wypiek z mąki o wysokim przemiale ziarna jest zdrowszy.
Składniki ,z których powstanie ciasto umieszczamy kolejno w dużej misce lub pojemniku specjalnej maszyny do wypieku ciasta (jeśli ktoś posiada) i tu wiele zależy od nas samych wyrabiamy ciasto ręcznie w misce lub na przygotowanym wcześniej blacie/stolnicy.Delikatnie mieszamy łącząc ze sobą składniki następnie wyrabiamy ciasto przez ugniatanie ok 10 min. formujemy kulę (jeśli trzeba podsypujemy delikatnie mąką - ciasto po wyrobieniu nie powinno się kleić i powinno być dość miękkie) Wkładamy do czystej miski ,odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1 godz. aż podwoi objętość.Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski i mocno uderzamy pięścią ,aby usunąć gazy.Wyrabiamy ponownie kilka minut aż będzie zupełnie gładkie.Rozwałkowujemy wałkiem na żądaną średnicę.Od razu przekładamy rozwałkowane ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Podpowiem :)) ,że taką ilość ciasta można rozdzielić na pół i przygotować dwie pizze (np. o mniejszym przekroju)
Dobry sos to podstawa!
Składniki:
100g przecieru lub pasty z pomidorów
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki wody
0,5 łyżeczki suszonego tymianku lub gałązka świeżego
0,5 łyżeczki suszonej bazylii lub kilka listków świeżej
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki cukru
sól , pieprz, sproszkowana papryka pepperoncino lub inna ostra.
Składniki umieszczamy w małej misce/pojemniku ,mieszamy aż do uzyskania gęstej pasty doprawiamy w/g uznania.Sos gotowy!
Włączamy piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 stopni , program pieczenia od dołu ,najniższa półka.
Pizza z całej porcji ciasta 12 min. z połowy porcji 10 min. Dużo zależy od piekarnika ,który mamy na wyposażeniu.
Można użyć pomidorów świeżych lub z puszki (lepsze są pomidory w całości) lecz pamiętajmy ,że nadmiar soku pomidorowego ,który uzyskamy rozdrabniając owoce trzeba będzie wygotować do uzyskania gęstej pasty.
Dodatki:
250 g sera mozzarella
100 g sera koziego
150 g szpinaku w liściach
2szt. cebuli dymki wraz z nacią (szczypiorkiem)
kilkanaście czarnych oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano
Dobra rada: Dodając do pizzy świeże liście np: szpinaku ,rukoli ,botwiny ,szczypiorku należy przed rozłożeniem ich na placku umieścić w misce skropić oliwą dodać trochę soli , oregano porządnie wymieszać .Dzięki temu zabiegowi liście mniej zwiędną podczas pieczenia pizzy w piekarniku.
Smacznego :)
Pizza nr.2
Dodatki:
Połowa pizzy
125 g sera mozzarella
150 g usmażonych (ważne) wcześniej pieczarek
pół dużej cebuli
liście botwiny
Druga połowa
125 g sera brie
200 g pieczonego (ważne) wcześniej bakłażana w oliwie z tymiankiem i pieprzem
kilkanaście oliwek czarnych
liście rukoli
Smacznego :)
Żródło: z receptur autora
Foto: R.K.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz