poniedziałek, 25 marca 2013

Wątróbka siekana


"Żydowski kawior"


Składniki:

450 g wątróbek kurzych
2 łyżki oleju roślinnego
2 cebule średnie (drobno posiekane)
3-4 jaja ugotowane na twardo
dymka , natka pietruszki
sól , pieprz

Wykonanie:

      Płuczemy dokładnie wątróbki w zimnej wodzie, następnie osuszamy za pomocą papierowych ręczników.Włączamy piekarnik w programie grill temp. 150 stopni układamy wątróbki na blasze i opiekamy 4 minuty, następnie odwracamy wątróbki i opiekamy ok 6minut do całkowitego upieczenia.
      W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej dodajemy cebulę i smażymy na złocisty kolor.Ugotowane jajka kroimy w kostkę.
Wkładamy wątróbki wraz z usmażoną cebulą  do robota kuchennego mieszamy kilkukrotnie/pulsacyjnie dodajemy ugotowane jajka i ponownie miksujemy nie doprowadzając jednak do konsystencji pasty.Jeśli mieszanina wydaje się zbyt sucha dodajemy odrobinę oleju lub wody.
    
      Wykładamy do czystej miski dodajemy dymkę i delikatnie mieszamy, posypujemy natką.Odkładamy do lodówki na 2 godziny.

       Podajemy z chlebem (najlepiej żytnim)



 Smacznego :)

Żródło: Elizabeth Wolf-Cohen "Kuchnia żydowska"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz