poniedziałek, 25 marca 2013

Sałatka - pyszna


Z buraczków i botwiny


      Zastosowałem wariant z vinaigrette, można także pokrojone w kostkę buraczki wymieszać z niewielką ilością oliwy z oliwek i sokiem z cytryn oraz solą i pieprzem.


Składniki:

200 g botwiny
8-10 ugotowanych mniejszych buraków
natka pietruszki lub kolendry

Vinaigrette:

5 łyżek oliwy z oliwek
4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
1 łyżka octu winnego
1 łyżka wody lub soku jabłkowego
1/2 miodu , lub cukru pudru.
1-2 zgniecione ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy
sól , pieprz

Wykonanie:

      W małej misce zmieszać ocet, cukier/miód, czosnek, musztardę oraz sól i pieprz.Do miski dodajemy olej roślinny i ubijamy z innymi składnikami trzepaczką lub widelcem do uzyskania jednolitej masy, po czym dodajemy oliwę i ubijamy do otrzymania gęstości kremowego sosu.
       Ugotowane w łupinie buraczki obieramy, kroimy w kostkę 1,5/1,5 cm umieszczamy w misce i obtaczamy z małą ilością przygotowanego wcześniej sosu.Botwinę układamy na dużym talerzu, skrapiamy lekko oliwą z oliwek i układamy nań buraczki posypując na koniec natką i polewając jeszcze sosem.

(możemy taką kompozycję przygotować na osobnych talerzykach dla każdej z osób - będzie bardziej elitarnie)

Dobrze smakuje z gotowanymi ziemniakami lub jako samodzielne danie.





Smacznego :)


Źródło: Elizabeth Wolf-Cohen  "Kuchnia żydowska
Foto: R.K.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz