piątek, 22 marca 2013

Fasolowe danko


Fasola Adzuki z warzywami

FASOLA??  NUUUDA!! mówią to osoby, które znają maminą lub słoikową wersję fasoli Jaś przyżądzaną "Po bretońsku"

Moja propozycja to Adzuki i warzywa zagotowane z czerwonym winem i doprawione koniakiem!

Fasola Adzuki - wyróżnia się małym, okrągłym, twardym i ciemno czerwonym ziarnem.Bardzo popularna w krajach Dalekiego Wschodu, szczególnie w Japonii.Bogata w białko i co ciekawe można ją zemleć na mąkę.


Składniki:

dla 4 osób

250g suchej fasoli Adzuki (moczymy przez noc)
2  cebule
2 Goździki
3 ząbki czosnku
1 duża marchew
8 ziaren pieprzu
2 łodygi serela naciowego (lub korzeń selera ok 200g)
3 łyżki oliwy z oliwek
250 g pokrojonych w kostkę ziemniaków
45 ml przecieru pomidorowego
90 ml czerwonego wina
45 ml koniaku
sól i pieprz
( wino i koniak to opcja - zamiast można dodać np. sok z połówki cytryny)

Wykonanie:

     Namoczoną przez noc fasolę zalewamy świeżą wodą i stawiamy na palnik gotujemy na dużym ogniu do czasu wystąpienia "szumowin" które zdejmujemy cedzakową łyżką.Zmniejszamy ognień na palniku.Cebulę obieramy z łupiny i wbijamy w nią goździki dodajemy do garnka z fasolą ,dodajemy też marchew, pieprz, seler i łyżkę oliwy gotujemy pod przykryciem 35 minut.
      Ugotowaną fasolę odcedzamy zachowując wywar.Usunąć cebulę i pieprz.Marchew, seler i czosnek przecieramy przez sito do wywaru.
       Resztę oliwy rozgrzewamy ,wkładamy pokrojoną w małą kostkę drugą cebulę, oraz pokrojone w kostkę  (2,5/2,5 cm) ziemniaki dodajemy przecier pomidorowy dusimy 2 minuty.Wlać 300 ml wywaru i wino dusić pod przykryciem kontrolując stan ziemniaków (ok 20 minut)
        Dodajemy fasolę i dolewamy koniak gotujemy jeszcze 3 minuty.Doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy na ciepło jako danie samodzielne.





Na zdrowie!


Źródło: Sarah Brown "Kuchnia wegetariańska"
Foto: R.K.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz