poniedziałek, 1 kwietnia 2013
Z cyklu - Cały świat na jednym stole
Europa środkowa - zapraszam!
Regiony Niemiec od północnej Maklemburgii do południowego Baden oferują fascynujące kontrasty kulinarne.Strefy od morza przez rozległe tereny płaskie,łagodne wzgórza i żyzne obszary nadrzeczne aż do Alp charakteryzują się różnorodnością w stosowaniu określonych składników i umiłowaniem różnych wariantów smakowych.
Kuchnia Niemieckiego wybrzeża Morza Północnego i Bałtyckiego wyróżnia się obfitością potraw rybnych.Natomiast w głębi kraju na stołach króluje zazwyczaj mięso najczęściej w towarzystw ziemniaków.
W regionie północno-zachodnim charakterystyczne są solidne kiełbaski, dziczyzna i potrawy z jarmużu.
Podobnie jak w Skandynawii, typowe dla całej północy jest upodobanie potraw słodko-kwaśnych, oraz szczypta cukru dodawana do sałatek.Inna wspólną cechą tych krajów jest to,że zarówno w Skandynawii jak i w całych Niemczech chleb pieczony jest na zakwasie.A jakie specjały mają do zaoferowania Niemcy środkowe?Najbardziej znany jest bukiet jarzyn z Lipska, złożony ze szparagów, młodego groszku i marchwi,a także kluski ziemniaczane, kiełbasa z rusztu i mądrzyki z Turyngii.
Z Hesji pochodzi zielony sos frankfurcki złożony co najmniej z siedmiu różnych ziół, którego sława sięga daleko poza granice tego miasta.
W części południowo-zachodniej Niemiec daje o sobie znać sąsiedztwo francuskiej Alzacji.
Zarówno tu jak i tam podawane są takie solidne potrawy jak, kapusta kiszona z kiełbaskami lub placek cebulowy, ale również szparagi, pstrągi i dziczyzna.W Szwabii zajada się chętnie potrawy mączne jak szpecle i pierogi.
W tradycyjnej kuchni bawarskiej dużą rolę odgrywa mięso.Można w niej spotkać pieczeń wieprzową, gotowaną wołowinę i białą kiełbasę.W wypadku placków z jabłkami i pyz drożdżowych wyraźnie wychodzi na jaw jej podobieństwo z pozostałym regionem alpejskim.
Kulinarna Austria stała się słynna dzięki kuchni wiedeńskiej.Nie chodzi tu przy tym o specjalności tego miasta, lecz o wszystkie zgromadzone w nim smakołyki pochodzące z ogromnego obszaru dawnej monarchii austro-węgierskiej.Arystokracja austriacka wchodziła w związki nie tylko w związki małżeńskie z rodami panującymi na całym świecie, lecz również łączyła preferencje kulinarne i zwyczaje różnych regionów.
Dalszy ciąg o kulinariach Europy Środkowej w następny poniedziałek!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz