poniedziałek, 18 marca 2013

Cały świat na jednym stole

Z cyklu

"Cały świat na jednym stole"

Niniejszym postem mam zamiar zapoczątkować cykl artykułów/wiadomości ,które dotyczyć będą kulinariów - kultury jedzenia , potraw i cech szczególnych kuchni wielu narodów świata.

Zapraszam więc do podróży kulinarnej  przez wszystkie kontynenty!

Jak gotuje się w Europie?

   Najbliższy nam kontynent obejmuje ogromną liczbę kuchni narodowych ,które z kolei dzielą się na niezliczone kuchnie regionalne.Rozpiętość jest tu ogromna począwszy od bogatych w ryby potraw ze Skandynawii, do opartej głównie na warzywach kuchni śródziemnomorskiej.Od irlandzkich potraw jednogarnkowych do szwajcarskiego fondue z sera.Wspólne cechy i różnice tworzą ogromną mozaikę kilanarną. Europa oferuje nam różnorodność.

Na północy!
  
     W skandynawskim jadłospisie dominują ryby i owoce morza.Najczęściej jada się tam śledzie, dorsze i łososie.Cechą charakterystyczną Dalekiej Północy jest przyrządzanie wszystkiego na słodko-kwaśno.Skandynawowie lubią np. "Smorgasbord " ,czyli zestaw kanapek tworzących bogaty zimny i gorący bufet.
     Kucharze duńscy są szczególnie dumni ze świeżości przyrządzanych przez nich ryb.Najważniejszym wkładem Duńczyków do międzynarodowej kuchni są "Smorrebrod" ,czyli kanapki  smaczne i bogate w składniki.W Kopenhadze istnieją lokale serwujące około 170 różnych kreacji kanapkowych ,należy wymienić kompozycję z jajka w koszulce ,smażonych pieczarek i świeżo ugotowanego homara.
     Kuchnia szwedzka znana jest ze specjałów przeznaczonych na różne okazje: w czasie świętowania lata wszyscy delaktują się młodymi ziemniakami podawanymi tradycyjnie ze śledziem i karmelizowaną marchewką.Typową szwedzką potrawą bożonarodzeniową jest peklowana szynka posmarowana słodką musztardą i upieczona na grillu.
      Kuchnia norweska jest prostsza - główną rolę grają w niej dania takie jak klopsiki mięsne, potrawy z dziczyzny , łosia i kapusty.W norwegii dorsza soli się i suszy na wolnym powietrzu.Od niepamiętnych czasów jest on idealnym zapasem na długą skandynawską zimę.

Kontynuacja cyklu w  następny poniedziałek tj. 25.03 br.
Rosja i kraje bałkańskie.


żródło:
 Reinhard Hess , Cornelia Schinharl , Marlisa Szwillus

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz