wtorek, 19 marca 2013
Na śniadanie
Kaszka jaglana z pomarańczami
dla 4 osób
Składniki:
200g suchej kaszy jaglanej
80g rodzynek (koryntek lub sułtanek)
2 pomarańcze
1/4 łyżeczki brązowego cukru (lub łyżeczka miodu)
100 ml mleka
sól
1/4 łyżeczki cynamonu
wrzątek
Wykonanie:
Odmierzamy 200g kaszy jaglanej.Przesypujemy na drobne sito i nad zlewem przelewamy wrzątkiem (w ten sposób kaszkę oczyszczamy i jednocześnie pozbywamy się specyficznej dla tej odmiany kaszki goryczki)
Kaszę przekładamy do garnka i zalewamy tak aby woda zakrywała ziarna na ok. 2 palce.Doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy na mniejszym ogniu ok 12 minut ,do gotującej się kaszki dodajemy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy ,mleko ,wsypujemy opłukane wcześniej na sicie pod bieżącą wodą rodzynki.Mieszaninę gotujemy jeszcze ok 2 minut mieszając aby kaszka nie przylegała do dna ,w razie potrzeby dolewamy płynu (sok,mleko,woda) Przyprawiamy odrobiną soli , dodajemy cukier/miód ,oraz cynamon.Mieszamy ,wyłączmy palnik i przykrywamy garnek pokrywką na ok 2minuty.
Podajemy na ciepło dodajemy cząstki drugiej pomarańczy, posypujemy dodatkowo cynamonem.
Smacznego! :)
Żródło: przepis autorski R.K.
Foto: R.K.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz