czwartek, 4 kwietnia 2013
Pasztet z czerwonej soczewicy
Soczewica czerwona jest idealna do tego przepisu.
Szybko się rozgotowuje, a jej czerwony kolor nadaje gotowemu daniu atrakcyjności.
Proponuję rozpocząć przygotowania od wyboru odpowiedniego "nośnika smaku" (tłuszcz, alkohol).
Składniki:
250 g suchej soczewicy czerwonej
3 średnie marchewki
2 średniej wielkości korzenie pietruszki
1 korzeń selera
1 duża cebula
3 jajka (rozkłócone)
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka cuminu
1 łyżeczka curry w proszku
sól , pieprz
2-3 łyżki sosu sojowego
6-7 łyżek oleju rzepakowego
1 łyżka masła + do smarowania foremki
40 ml koniaku
2 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
Wykonanie:
Soczewicę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą.Wsypujemy do garnka zalewamy wodą na "2 palce" i dodajemy pół łyżeczki soli.Gotujemy tak długo ,aż ziarna całkowicie się rozgotują - do konsystencji gęstej papki.(staramy się wygotować maksymalnie wodę) Zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
Między czasie obieramy warzywa i ścieramy na tarce (jak na surówkę).Cebulę kroimy w kostkę i wykładamy na patelnię, smażymy na oleju aż będzie szklista.Dodajemy kurkumę, cumin, curry i liście laurowe chwilę smażymy i dodajemy starte warzywa.Smażymy ok 3 minuty i zalewamy wodą - tak aby były całkowicie przykryte.Dodajemy ziele angielskie i dusimy do miękkości przez ok 15 minut.Staramy się wygotować nadmiar płynu.Dodajemy masło i chwilę smażymy, wlewamy koniak i sos sojowy.Smażymy jeszcze ok 5 minut.Wyławiamy liście laurowe i ziela angielskie, doprawiamy na koniec solą i pieprzem.
Masę warzywną dodajmy do garnka z ugotowaną soczewicą wlewamy jajka i mieszamy dokładnie (masa powinna mieć gęstość ciasta na plędze).
Przygotowujemy foremkę o wymiarach 25/12 cm wnętrze smarujemy masłem i wysypujemy bułką. tartą.Użyłem foremki silikonowej, która nie wymaga natłuszczania.
Przekładamy całą masę do foremki udeżamy lekko o blat pozbywając się powietrza.
Piekarnik na 180 stopni, środkowa półka, termoobieg.Pieczemy 50 minut do czasu gdy wierzch (może lekko popękać) nabierze ładnego brązowego koloru.
Podajemy z pieczywem.
Dobrze smakuje posmarowane łagodną musztardą.
Smacznego :)
Źródło: Agnieszka Kręglicka
Foto: R.K.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz