sobota, 22 lutego 2014

Zapiekanka z ziemniaków ( gratin dauphinois ) z grzybami


Ten słynny przepis, którego podstawą są cieniutko pokrojone ziemniaki, pochodzi z Dauphine.
Ziemniaki mogą być tu przyrządzane tylko ze śmietanką czy gęstą śmietaną, ale też z dodatkiem warzyw bądź polane jajkami


Składniki:

800g zwięzłych ziemniaków
3 łodygi selera naciowego
250g pieczarek
1 ząbek czosnku
1 łyżka miękkiego masła
sól/pieprz
świeżo utarta gałka muszkatołowa
300 ml mleka
200g gęstej śmietany
2 łyżki utartego sera


Wykonanie:

Ziemniaki obrać umyć i pokroić w cienkie plastry. Seler umyć obrać i pokroić w plastry.
Pieczarki oczyścić i pokroić w niewielkie plasterki

Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni. Formę żaroodporną natrzeć czosnkiem obranym i przekrojonym na połowę, posmarować masłem.

W misce ziemniaki wymieszać z selerami doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Warstwami rozłożyć w formie. Na wierzchu umieścić grzyby

Mleko wymieszać ze śmietaną, posolić, popieprzyć i zalać składniki będące w formie. Według uznania posypać serem. Na wierzchu rozłożyć pozostałe masło w drobnych wiórkach. Wstawić na środkowy poziom piekarnika (termoobieg) i piec ok. godzinę aż ziemniaki zmiękną, a powierzchnia ładnie się zrumieni.

Podajemy jako dodatek do mięsa lub danie główne z sałatą mieszaną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz