piątek, 22 marca 2013
Makaron farfalle
Farfalle z pomidorami i pepperoncino
Przepis ten jak i wiele innych ,które zamieszczać będę na blogu pochodzi z księgi receptur kucharza/właściciela małej rodzinnej restauracji z miejscowości Caltagirone na Sycylii.
Jak to włoskie dania ujmuje prostotą, a smak ? sami się przekonajcie!
Składniki na makaron (wyrabiamy go własnoręcznie)
dla 4 osób
200 g mąki pszennej + do podsypywania
2 jajka
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli
Reszta składników:
400 ml pomidorów (z puszki w całości lub świeże)
3 łyżki oliwy z oliwek i dodatkowo do polewania (extra vergine)
3-4 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka tymianku (lub 1 gałązka świeżego)
1 łyżeczka bazylii (lub kilka świeżych liści)
100 g liści szpinaku
parmezan
sól , pieprz , płatki pepperoncino (lub innej ostrej papryki) może być świeża pepperoncino (trudno ją nabyć)
natka pietruszki
Narzędzia:
Wałek do ciasta, ostry nóż, radełko do wycinania (koszt mojego 3zł) stolnica ,lub miejsce na blacie.
Wykonanie:
Odmierzamy mąkę i wysypujemy na stolnicę, robimy w niej dołek i wbijamy jajka, dodajemy oliwę i sól.Delikatnie mieszamy widelcem składniki następnie ugniatamy i wyrabiamy ciasto ok 10 minut.Ciasto ma być gładkie i błyszczące nie może się kleić.Robimy z niego kulę i odkładamy na 10 minut.Wałek do ciasta umieszczamy w zamrażarce.
Rozgrzewamy oliwę wkładamy pokrojoną w kostkę cebulę , a po 3 minutach pokrojony 1 ząbek czosnku, tymianek, bazylię, i pepperoncino smażymy 2 minuty i wlewamy pomidory (rozgniatamy ja wcześniej) dusimy aż sos zgęstnieje.
Doprawiamy solą i pieprzem jeśli potrzeba cukrem .Wyłączamy palnik.
Ciasto dzielimy na dwie połowy nożem.Rozwałkowujemy na cienki duży prostokąt o grubości max 1,5 mm przy pomocy radełka i noża wycinamy małe prostokąty.
Mój sposób: palcem wskazującym lewej ręki przyciskam delikatnie na środku ,a kciukiem i wskazującym prawej zaginam do środka "w falę"
Zagotowujemy dużo ilość wody w garnku, wsypujemy sól wrzucamy gotowe farfalle do wrzątku i gotujemy 2 minuty (makaron świeży!!!)Kroimy pozostały czosnek na plastry.
Makaron przecedzamy na durszlaku (nie obmywamy zimną wodą) i dodajemy do sosu na patelni, delikatnie mieszamy dodajemy świeże liście bazylii, i szpinaku, sypiemy parmezan, dodajemy plastry czosnku.Na koniec posypujemy świeżo tłuczonym pieprzem, natką pietruszki i polewamy oliwą w/g uznania.
Smacznego :)
Źródło: Caltagirone (Sicilia)
Foto: R.K.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)




próbowałam, danie doskonałe, rozpływało sie w ustach i ten aromat, ach proszę o więcej !!:))
OdpowiedzUsuń