piątek, 22 marca 2013

Makaron farfalle


Farfalle z pomidorami i pepperoncino

Przepis ten jak i wiele innych ,które zamieszczać będę na blogu pochodzi z księgi receptur kucharza/właściciela  małej rodzinnej restauracji z miejscowości Caltagirone na Sycylii.

Jak to włoskie dania ujmuje prostotą, a smak ? sami się przekonajcie!

Składniki na makaron (wyrabiamy go własnoręcznie)

dla 4 osób

200 g mąki pszennej + do podsypywania
2 jajka
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli

Reszta składników:

400 ml pomidorów (z puszki w całości  lub  świeże)
3 łyżki oliwy z oliwek i dodatkowo do polewania (extra vergine)
3-4 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka tymianku (lub 1 gałązka świeżego)
1 łyżeczka bazylii (lub kilka świeżych liści)
100 g liści szpinaku
parmezan
sól , pieprz , płatki pepperoncino (lub innej ostrej papryki) może być świeża pepperoncino (trudno ją nabyć)
natka pietruszki

Narzędzia:
Wałek do ciasta, ostry nóż, radełko do wycinania (koszt mojego 3zł) stolnica ,lub miejsce na blacie.

Wykonanie:

      Odmierzamy mąkę i wysypujemy na stolnicę, robimy w niej dołek i wbijamy jajka, dodajemy oliwę i sól.Delikatnie mieszamy widelcem składniki następnie ugniatamy i wyrabiamy ciasto ok 10 minut.Ciasto ma być gładkie i błyszczące nie może się kleić.Robimy z niego kulę i odkładamy na 10 minut.Wałek do ciasta umieszczamy w zamrażarce.

      Rozgrzewamy oliwę wkładamy pokrojoną w kostkę cebulę , a po 3 minutach pokrojony 1 ząbek czosnku, tymianek, bazylię, i pepperoncino smażymy 2 minuty i wlewamy pomidory (rozgniatamy ja wcześniej) dusimy aż sos zgęstnieje.
       Doprawiamy solą i pieprzem jeśli potrzeba cukrem .Wyłączamy palnik.


       Ciasto dzielimy na dwie połowy nożem.Rozwałkowujemy  na cienki duży prostokąt o grubości  max 1,5 mm przy pomocy radełka i noża wycinamy małe prostokąty.
       Mój sposób: palcem wskazującym lewej ręki przyciskam delikatnie na środku ,a kciukiem i wskazującym prawej zaginam do środka "w falę"
       Zagotowujemy dużo ilość wody w garnku, wsypujemy sól wrzucamy gotowe farfalle  do wrzątku i gotujemy 2 minuty (makaron świeży!!!)Kroimy pozostały czosnek na plastry.
       Makaron przecedzamy na durszlaku (nie obmywamy zimną wodą) i dodajemy do sosu na patelni, delikatnie mieszamy dodajemy świeże liście bazylii, i szpinaku, sypiemy parmezan, dodajemy plastry czosnku.Na koniec posypujemy świeżo tłuczonym pieprzem, natką pietruszki  i polewamy oliwą w/g uznania.



Smacznego :)


Źródło: Caltagirone (Sicilia)
Foto: R.K.


1 komentarz:

  1. próbowałam, danie doskonałe, rozpływało sie w ustach i ten aromat, ach proszę o więcej !!:))

    OdpowiedzUsuń